Ikigai met kleurentwist

In augustus 2023 las ik het boek Ikigai: het Japans geheim van een lang en gelukkig leven door Héctor Garcia. Sindsdien ben ik bezig geweest om de Ikigai te vertalen in kleuren. Acht maanden heb ik op mezelf geëxperimenteerd hoe ik deze methode in combinatie met kleuren in praktijk kan brengen.

Deze ontdekkingsreis bracht me in de natuur. En uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het feit dat ik de vier componenten van Ikigai kan activeren met 110 natuur kleuren.

Ik heb deze componenten een kleur gegeven volgens de Colour Comfort Methode en vervolgens heb ik elke component afzonderlijk vanuit verschillende invalshoeken uiteen gezet. Bij elk veranderend perspectief bleef de basiskleur hetzelfde, maar veranderde van tint. De verschillende tinten vertegenwoordigden de acties die nodig waren om een ​​perspectief in de praktijk te brengen.

De vier componenten zijn:
     1. je houdt ervan
    2. anderen hebben er baat bij
    3. je bent er goed in
    4. je kunt ervoor betaald worden

 

Casus: rood voor actie
Zo heb ik de derde component rood gegeven, de kleur van actie. Als ik ergens goed in ben en daar aan wil werken, dan moet ik daar acties aan koppelen om verder te komen. Drie vragen stonden centraal:
a. Waar moet ik beginnen?
b. Hoe begin ik?
c. Wat heb ik nodig om te beginnen?

Bij elke vraag veranderde rood:
     a. Rozerood waarschuwde dat ik trouw moest blijven aan mezelf en mijn grenzen tegen mezelf moest bewaken. Begin bij het begin. Ik ben toen diep gaan graven in oude aantekeningen die ik als startende ondernemer had gemaakt: mijn missie, visie en aanpak. Ik herbeleefde de spanning en het plezier toen ik net met mijn bedrijf was begonnen.
     b. Met bruinrood keerde ik mij tot mijn innerlijke zelf en begon te schrijven. Hieruit heb ik specifiek een aantal producten en diensten gefilterd die ik wilde lanceren. En heel belangrijk (boodschap van rozerood) dat ik mezelf ook niet voorbij liep tijdens het creëren van dit aanbod, want ik kan pas voor anderen zorgen wanneer ik zelf overeind sta.
     c. Bruin paarsrood deed beroep op mijn ego en essentie. Wat is voor mij financieel haalbaar om te creëren en waar wil ik geen compromissen over sluiten? Het balans van deze antwoorden is het resultaat van het aanbod van vandaag dat nu in mijn winkel ligt.

 

Dynamisch en praktijkgericht
Het feit dat de kleuren veranderden afhankelijk van de situatie waarin ik me bevond, geeft aan dat deze aanpak dynamisch en praktisch toepasbaar is. Uiteindelijk kwam ik uit op 110 verschillende kleuren door de nuances en verschuivingen in tinten te analyseren. Wat mij opviel was dat deze tinten terug te voeren waren op de tien natuurlijke kleuren. Zo eindigde mijn reis in de natuur.

Dit experiment heeft mij een dieper inzicht gegeven in zowel de Ikigai-methode als de invloed van kleuren op onze dagelijkse wisselvalligheden. De kleuren bepalen niet alleen welke stappen er gezet moeten worden, maar brengen je ook terug naar je kern en activeren creatieve krachten. Het laat zien hoe effectief deze aanpak is bij het nemen van beslissingen en het omgaan met uitdagingen.

De Ikigai-methode en de kracht van kleuren gaan hand in hand en begeleiden ons op onze ontdekkingsreis naar persoonlijke vervulling.